Hoefbevangenheid

Welkom op de informatie pagina over hoefbevangenheid, gepubliceerd door Philip Bernard, Barehoof specialist van Paarden Zorg.

Ten einde terugkerende, reeds geinformeerde, bezoekers van deze pagina snel ten dienste te zijn, staat de fructaan index bovenaan deze pagina toch raden wij iedereen aan de volledige pagina regelmatig raad te plegen. Gebruik deze index steeds in overleg met je geschoolde hoefsmid / bekapper / dierenarts.

PaardenZorg Fructaan / Laminitis index
 
  M D W D V Z Z
West Vlaanderen              
Oost Vlaanderen              
Antwerpen              
Limburg              
Vlaams Brabant              

Opmerkingen:
- VERMIJDT weidegang voor paarden gevoelig aan laminitis!!
 
  Geen gevaar
          Beperkte weidegang bij verleden van laminitis / anderen geen gevaar
  Beperkte weidegang voor alle paarden, zeer beperkt bij gekende laminitis
  Weidegang vermijden voor laminitis/ zeer beperkte weidegang andere paarden
  Weidegang voor alle paarden te vermijden!!

Hoe deze fructaan index te gebruiken?
Je gaat op zoek naar de stad die het dichtste bij je actuele woonplaats vermeldt wordt. Aan de hand van de kleuren code kan je bekijken of je paard risico loopt op hoefbevangenheid veroorzaakt door weidegang. Het ras van je paard speelt hier ook mee. Koudbloed paarden, shetlanders en mini paarden of paarden met gekend overgewicht / laminitis geschiedenis dien je steeds een categorie "erger" te plaatsen (dus bijvoorbeeld orange terwijl er geel in je regio vermeldt staat).
Er wordt bewust gekozen om een algemene dag status te geven, deze tabel dient om een algemeen beeld te schetsen, het schetsen van de situatie in dagdelen veroorzaak te veel misverstanden aangezien de situatie lokaal erg kan verschillen.
Gebruik deze index als hulpmiddel, dit is geen alleenstaande tool.

Wat is hoefbevangenheid / laminitis?
Laminitis is een ontsteking van de lamellen, deze lamellen verbinden het hoefbeen met de hoefwand en vormen normaal een stevig geheel. Doordat deze lamellen ontstoken raken riskeer je dat je hoefbeen gaat kantelen, het punt van het hoefbeen gaat dan richting zool zakken hetgeen ervoor zorgt dat je paard zeer pijnlijk gaat lopen. Uiteindelijk, bij niet aanpakken van de laminitis, kan het hoefbeen zelf door de zool heen breken (perforatie) hetgeen vaak het einde van het paard veroorzaakt, dit door de enorme pijn.

De voornaamste oorzaken van hoefbevangenheid zijn:
- Te hoge opname fructaan via weidegang / niet geschikt hooi
- Algemeen overgewicht paard
- Teveel suikers / zetmeel via krachtvoer
- Het niet afstoten van de nageboorte
- Stofwisselingsziektes zoals cushing
- Bepaalde medicatie
- Stress

Hoe hoefbevangenheid herkennen?

Je paard loopt plots "gevoelig" op 2 of meer hoeven. De hoeven voelen opmerkelijk warm aan. Je voelt pulsatie aan de benen. Je paard gaat typisch achterover leunen en dit om de druk op de tenen van de hoeven te vermijden.
Het herkennen van laminitis is een kunst opzichzelf, zeker in de begin fase. Jammer genoeg wordt er soms eerst een verkeerde diagnose gesteld. Laat je zeker deskundig adviseren.Hoe hoefbevangenheid aanpakken?

In de actue fase dien je je dierenarts en hoefsmid / bekapper te contacteren. De dierenarts zal je onstekingsremmers voorschrijven (bijvoorbeeld Inflacam, danilon, ...), geef deze gedurende een voldoende lange periode (10 a 14 dagen). Je hoefsmid / bekapper kan de hoef helpen ontlasten door de hielen te verlagen en de teen in te korten. Verder kunnen hoefschoenen of verbanden je paard helpen deze acute fase door te komen. Zoek zeker niet de oplossing in hoefijzers!
Nog steeds in de actue fase zet je je paard onmiddellijk op een streng dieet: geen weide gang, beperkt hooi en bij voorkeur geen of zeer weinig krachtvoer. Je gaat ook op zoek naar de oorzaak van de bevangenheid.

In een latere (of zelf chronische fase) maak je een plan op voor je paard. Dit plan dient te gaan over weidegang, voeding, beweging, bekappen, stalmanagement. Hoefbevangenheid betekent niet het einde van de actieve carriere van je paard, maar je gaat wel met heel wat zaken rekening dienen te houden. Doe je dit dan kan jij en je paard nog lang van elkaar genieten, zelf al rijdend! 
Laat je ook hier professioneel begeleiden. Ga niet teveel af op Dokter Google of de vele sociale forums, laminitis is individueel aan te pakken.

Hoe hoefbevangenheid te voorkomen?

Kort samengevat: zorg voor een gezond, evenwichtig paard en weet wat je je paard te eten geeft.

Weidegang is belangrijk voor je paard maar weet dat onze weides / akkers / seizoenen eigenlijk niet ideaal geschikt zijn voor paarden. Zet je paard op de weide als de omstandigheden ideaal zijn. Er dient aan drie factoren voldaan te zijn: voldoende zonlicht, voldoende temperatuur en voldoende vochtigheid. Gebruik je kleine paardjes niet als grasmachine.

Vermijdt overgewicht van je paard. Obesitas wordt stilaan de standaard bij onze paarden. Zorg voor een paard op ideaal gewicht.

Weet wat je paard eet. Paarden kunnen gerust zonder massa krachtvoer. Weet hoeveel weidegang / hooi je paard nodig heeft.

Leer bevangenheid te herkennen en weet hoe direct te handelen.

Laat je begeleiden door professionals die weten hoe laminitis aan te pakken. Dit kan je dierenarts zijn maar ook je hoefsmid / bekapper.

Vanuit Paarden Zorg hebben wij (jammer genoeg) een flinke dosis exêrtise opgebouwd de afgelopen jaren en kunnen wij jou hierin bijstaan.

Disclaimer

Deze webspagina en index geven algemene informatie. Deze is verre van volledig en de wetenschap evolueert dag na dag. De pagina zal regelmatig een update krijgen. Bij een dringende hulpvraag kan je steeds contact met ons opnemen.
info@paardenzorg.be | tel. 0497 41 09 46
Philip Bernard - Paarden Zorg | |